MINTAJ POLEDWICZKI
MINTAJ POLĘDWICZKI
Mintaj jest łatwo dostępny, tani i smaczny. Mięso tej ryby ma białą barwę, jest kruche i delikatne. Czy w parze z walorami smakowymi idą wartości odżywcze?
Mintaj: wartość odżywcza
Mintaj należy do ryb chudych - zawartość tłuszczu w 100 g wynosi 0,4 g - z tego powodu zaleca się spożywanie tej ryby osobom na diecie redukcyjnej. Mintaj dostarcza tylko 92 kcal na 100 g. Niestety, ryba ta zawiera bardzo małą ilość niezbędnych dla organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (0,48 g/100 g). Mintaj stanowi natomiast dobre źródło pełnowartościowego białka - zawiera go 19,44 g w 100 g mięsa.
Mintaj: witaminy i składniki mineralne
Mintaj to bogactwo głównie fosforu (221 mg/100 g). Zawartość potasu oraz selenu w stosunku do zawartości tych pierwiastków w innych rybach jest niska. W porównaniu z innymi rybami mintaj ma też stosunkowo mało witaminy A oraz witaminy D, jednak mimo to wykazuje dobroczynne działanie na układ wzrokowy oraz układ odpornościowy.
Ze względu na niską zdolność do akumulacji rtęci Spożywanie mintaja zaleca się kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Jest bezpieczny dla płodu - nie powoduje uszkodzeń jego mózgu i nerek.
Specyficzne kody
- EAN13
- 1336