MAKRELA TUSZA
Z MAKRELA PRZEZ ŻYCIE, KROCZY SIĘ WYŚMIENICIE!
Makrela jest gatunkiem pożądanym i poszukiwanym przez wielu konsumentów ze względu na silne walory smakowe i zapachowe. Jest poławiana na skalę przemysłową i sprzedawana w postaci przetworzonej (konserwy, pasty, itp.), wędzonej, mrożonej oraz swieżej jako popularny składnik sashimi lub sushi. W Polsce najczęściej spożywana jest jako makrela wędzona, rzadziej pieczona lub smażona w cieście naleśnikowym.
Tłuste mięso makreli jest bardzo bogatę w witaminę B12 oraz kwasy tłuszczowe Omega-3, których zawiera prawie dwa razy więcej niż mięso łososia. W przeciwieństwie do makreli kawala (łac. Scomberomorus cavalla) oraz makreli hiszpańskiej (łac. Scomberomorus maculatus), zamieszkujących cieplejsze wody zachodniego Oceanu Atlantyckiego i Zatoki Meksykańskiej, makrela atlantycka zawiera bardzo małe ilości rtęci i jej spożycie nie jest niebezpieczne dla zdrowia ludzi.
Makrela jest doskonałym źródłem fosfatydyloseryny ponieważ zawiera jej przeciętnie około 480 mg w 100 gramach mięsa. Uważa się, że fosfatydyloseryna wpływa pozytywnie na pamięć i funkcje poznawcze naszego mózgu, jest również w trakcie badań mających na celu potwierdzenie jej skuteczności w łagodzeniu objawów choroby ADHD i choroby Alzheimera.