HALIBUT WĘDZONY
HALIBUT WĘDZONY STEKI
Opis:
Zastosowanie
Najczęściej spożywamy w postaci pieczonej i duszonej. Doskonale nadaje się także do grillowania i wędzenia (po obróbce mięso jest soczyste i jędrne). Przed przygotowaniem warto marynować go w zalewie z oliwą i rozmarynem. W trakcie duszenia możemy podlewać halibuta białym winem. Dzięki temu mięso będzie bardziej aromatyczne i soczyste. Najlepiej wybierać mniejsze osobniki, których waga nie przekracza 2 kg. Posiadają bowiem bardziej delikatne mięso. Halibut charakteryzuje się białym, tłustym, bogatym w witaminę A mięsem. Rybę doprawiamy rozmarynem, natką pietruszki, tymiankiem oraz koperkiem.
Występowanie
Halibut występuje w północnych częściach Atlantyku i Oceanu Spokojnego. Żeruje nie daleko wybrzeży. Prowadzi przydenny tryb życia.
Gatunek, rodzina
Halibut zaliczany jest do rzędu flądrokształtnych, do rodziny flądrowatych.
Cechy charakterystyczne
Halibut osiąga około 1,5-3,5m długości i waży niekiedy 230 kg. Ma owalne ciało z szerokim otworem gębowym.