Strona główna

Strona główna

Left Banner

Kalmary - jak jeść i jak przyrządzić

In: Root On: Comment: 0

Są delikatne w smaku, dzięki czemu idealnie nadają się do szeregu rozmaitych dań. Sałatki, przystawki czy nawet dania główne

Są delikatne w smaku, dzięki czemu idealnie nadają się do szeregu rozmaitych dań. Sałatki, przystawki czy nawet dania główne z udziałem kalmarów mogą być prawdziwym hitem w Twoim domu. Jednak zanim zabierzesz się do gotowania, dowiedz się, jak obchodzić się ze świeżymi kalmarami!

Kalmary z patelni z warzywami

Umyj warzywa i przygotuj: z papryki wykrój gniazda nasienne i pokrój ją w paseczki, cebulę obierz i pokrój w piórka, a pomidora sparz, usuń końcówki i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć najpierw cebulę, później paprykę i pomidora. Przypraw solą, trawą cytrynową, przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem i chilli do smaku. Duś przez kilka minut pod przykrywką. W tym czasie kalmary przygotuj jak w instrukcji z poprzedniego przepisu i włóż je do miseczki. Posyp je trawą cytrynową i odstaw na chwilę. Na drugiej patelni rozgrzej olej roślinny, a następnie dodaj klarowane masło. Tłuszczu powinno być sporo. Następnie smaż kalmary przez 1-2 minuty z każdej strony na rozgrzanym maśle z olejem. Skomponuj każdą porcję - wyłóż porcję duszonych warzyw i kilka kalmarów na głęboki talerz. Podawaj z chrupiącą bagietką, ciabattą lub świeżym chlebem, który można będzie maczać w sosie.

Comments

Leave your comment