ŁUPACZ FILET

97,65 zł
Brutto

ŁUPACZ FILET

Cena za 1 kg / towar zmienno wagowy

 łupacz średniej wielkości ryba morska z rodziny dorszowatych osiąga około 2-3 kilogramów - żyją nawet 20 lat. Łupacz jest niezwykle ceniony na Wyspach Brytyjskich jako najlepszy składnik dla fish and chips. Mięso łupacza jest wyjątkowo bogate w białko (19g w 100 gramach ryby) a jednocześnie ubogie w tłuszcz. Mięso jest bardzo delikatne i kruche, przed obróbką warto je skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Dzięki temu będzie bardziej jędrne oraz usunięty zostanie charakterystyczny, morski zapach.Pozbawione ości filety są białe, bardzo chude i lekkostrawne. Wykorzystywane są do przyrządzania potraw niskokalorycznych. Mogą być podawane gotowane, gotowane na parze, grillowane, pieczone lub wędzone.Smażone filety powinny być uprzednio panierowane, co zapobiega ich łatwemu przypalaniu się.Łupacza zazwyczaj doprawia się koperkiem, tymiankiem, bazylią i sokiem z cytryny, natomiast goździki lub ostra papryka zaostrzą łagodny smak tej ryby.


Obszar połowu: Północno-wschodni Atlantyk FAO 27

Specyficzne kody

EAN13
1265
chat Komentarze (0)