• Nowy
zoom_in
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right

ŁUPACZ FILET

ŁUPACZ FILET

61,01 zł
Brutto
Cena za 1 kg / towar zmienno wagowy
  • Cena za 1 kg / towar zmienno wagowy
Ilość

  • Zasady dostawy Zasady dostawy
  • Zasady zwrotu Zasady zwrotu
  • Regulamin Regulamin

 łupacz średniej wielkości ryba morska z rodziny dorszowatych osiąga około 2-3 kilogramów - żyją nawet 20 lat. Łupacz jest niezwykle ceniony na Wyspach Brytyjskich jako najlepszy składnik dla fish and chips. Mięso łupacza jest wyjątkowo bogate w białko (19g w 100 gramach ryby) a jednocześnie ubogie w tłuszcz. Mięso jest bardzo delikatne i kruche, przed obróbką warto je skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Dzięki temu będzie bardziej jędrne oraz usunięty zostanie charakterystyczny, morski zapach.Pozbawione ości filety są białe, bardzo chude i lekkostrawne. Wykorzystywane są do przyrządzania potraw niskokalorycznych. Mogą być podawane gotowane, gotowane na parze, grillowane, pieczone lub wędzone.Smażone filety powinny być uprzednio panierowane, co zapobiega ich łatwemu przypalaniu się.Łupacza zazwyczaj doprawia się koperkiem, tymiankiem, bazylią i sokiem z cytryny, natomiast goździki lub ostra papryka zaostrzą łagodny smak tej ryby.


Obszar połowu: Północno-wschodni Atlantyk FAO 27

10 produkt

Specyficzne kody

EAN13
1265

Polecamy również

Akceptujemy płatności