zoom_in
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right

ŻABNICA FILET B/SKÓRY

Żabnica poledwica

69,90 zł
Brutto
Cena za 1 kg / towar zmienno wagowy
  • Cena za 1 kg / towar zmienno wagowy
Ilość
block Produkt z opcjami


  • Zasady dostawy Zasady dostawy
  • Zasady zwrotu Zasady zwrotu
  • Regulamin Regulamin

Żabnica nawęd, żabnica nawęd (Lophius piscatorius) – ryba morska z rodziny żabnicowatych (Lophiidae), nazywana też diabłem morskim. Poławiana gospodarczo dla smacznego, białego mięsa, cenionego w stanie świeżym i wędzonym.

Szeroko rozpowszechniona w kuchni, zwłaszcza francuskiej. Jej mięso jest delikatne i bardzo pożywne, dobrze znosi gotowanie i w smaku zupełnie nie przypomina tradycyjnych ryb, lecz raczej młodego kurczaka lub królika.

Większość czasu spędza na dnie. Jej spłaszczone ciało jest wyposażone w rozgałęzione wyrostki ubarwione na żółto-brązowo-zielono, co pomaga jej się maskować przy porośniętych wodorostami skałach. Jej jedyną widoczną częścią ciała jest wijący się jak robak mięsisty wyrostek na końcu długiej wędki wystającej ze szczytu głowy. Kiedy podpływa zdobycz w postaci małej rybki, żabnica kusi ją wabikiem w pobliże swojej zamaskowanej paszczy. W pewnym momencie gwałtownie otwiera szczęki, skutkiem czego mała rybka zostaje wessana i zjedzona. Samotnik. Zjada małe ryby.

Tarło odbywają na głębokości do 2 km p.p.m. Ikra unosi się ku powierzchni wody. Larwy po wykluciu opadają na dno i kierują się w stronę płytkiej wody.

0 produkt

Specyficzne kody

EAN13
1426

Polecamy również

Akceptujemy płatności