zoom_in
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right

DORSZ FILET PLAMIAK

NIE CHCESZ BYĆ OD INNYCH GORSZY? KUP SOBIE KILOGRAM DORSZY!

47,49 zł
Brutto
Ilość

  • Zasady dostawy Zasady dostawy
  • Zasady zwrotu Zasady zwrotu
  • Regulamin Regulamin

Łupacz, znany również jako plamiak lub wątłusz srebrzysty, to średniej wielkości ryba morska z rodziny dorszowatych występująca w północnych akwenach Oceanu Atlantyckiego od wybrzeży Europy na wschodzie po brzegi Ameryki Północnej na zachodzie.

Świeże mięso łupacza ma czysty, biało-przejrzysty kolor, jest podobne do mięsa dorsza i może być przygotowywane do spożycia w taki sam sposób jak tego krewniaka. Łatwo można poznać czy filety łupacza są świeże - mięso powinno być zwarte, poszczególne warstwy mięśni nie powinny się rozchodzić, powinno być częściowo przezroczyste. Gdy mięso jest starsze może się rozlatywać i tracić przejrzystość - staje się mleczno białe, prawie kredowe.

Wartości odżywcze w 100 g mięsa łupacza:

Wartość energetyczna (kcal): 90

Tłuszcz: 0,6 g - w tym:

Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0,2 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 0,1 g

Kwasy tłuszczowe trans: 0 g

Cholesterol: 66 mg

Sód: 261 mg

Potas: 351 mg

Wapń: 14 mg

Żelazo: 0,2 mg

Magnez: 26 mg

Jod: 318 µg

Węglowodany: 0 g - w tym:

Błonnik: 0 g

Cukry: 0 g

Białko: 20 g

Kwas askorbinowy: 0 mg

Witamina A: 62 IU

Witamina D: 23 IU

Witamina B12: 2,1 µg

Witamina B6: 0,3 mg

121 produkty/ów
2017-07-01

Polecamy również

Akceptujemy płatności