HALIBUT STEK
Halibut stek do smażenia
Halibut niebieski, Halibut czarny
Halibut to popularna ryba spożywcza, poławiana na masową skalę głównie metodą włoka dennego. Jej mięso jest tłuste, bardzo smaczne, delikatne w smaku, barwy białej, bogate w kwasy omega-3, witaminę A i łatwo przyswajalne białko. Zawarty w halibucie tłuszcz ma właściwości przeciwbólowe. Łagodzi sztywność i ból stawów, który towarzyszy problemom reumatycznym. Wapń, fosfor oraz witamina D (halibut zawiera jej 4,5 μg/100g, dzienna dawka to od 5-8mgc) zawarte w rybim mięsie wspomagają budowę kości i zębów. Uczestniczą w procesie wzrostu i regeneracji komórek i produkcję estrogenów. Halibut obok zawartości miedzi (działa przeciwbakteryjnie), żelaza (wspomaga pracę mózgu) czy witamin z grypy B (odpowiadają za stan i zdrowy wygląd skóry oraz zapobiegają anemii, halibut dostarcza ok. 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B), jak wszystkie ryby morskie zawiera duże ilości jodu. Jego mięso zawiera również bardzo cenny cynk (w 100g halibut zawiera 0,4mg cynku, dzienna dawka to ok. 15mg) i selen (przypada go 55 μg/100g; dzienne zapotrzebowanie to ok. 60-70 μg).
W sklepach halibuta niebieskiego można najczęściej spotkać w następujących postaciach:
Halibut wędzony - zazwyczaj dzwonka halibuta w porcjach o masie kilkuset gramów sprzedawane luzem na wagę lub też pakowane w hermetycznych opakowaniach,
Tusza z halibuta - to wersja tej ryby bez głowy, płetw piersiowych, pasa barkowego, wnętrzności oraz łusek, idealnie nadająca się do bezpośredniej obróbki,
Filet z halibuta bez skóry - to najczęściej i najchętniej kupowana wersja tej ryby. Od razu po przyniesieniu go do domu możesz przygotowywać na jego bazie wspaniałe dania,
Stek lub dzwonka z halibuta - to jedna z najbardziej cenionych przez smakoszy wersji tej ryby - smaczna i bogata w substancje odżywcze.
Orientacyjne wartości odżywcze mięsa halibuta niebieskiego (wędzonego) w przeliczeniu na porcję 100 g:
Wartość
Kalorie: 232 kcal
Białko: 17,3 g
Węglowodany: 0 g
Tłuszcz: 17,1 g
w tym Omega-3: 0,62 g
Omega-6: 0,67 g
Witamina A: 29 μg
Witamina D: 4,5 μg
Cynk: 0,4 mg
Selen: 55 μg
Jod: 53 μg