zoom_in
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right

HALIBUT STEK

Halibut stek do smażenia

29,90 zł
Brutto
Ilość
warning Ostatnie w magazynie

  • Zasady dostawy Zasady dostawy
  • Zasady zwrotu Zasady zwrotu
  • Regulamin Regulamin

Halibut niebieski, Halibut czarny

Halibut to popularna ryba spożywcza, poławiana na masową skalę głównie metodą włoka dennego. Jej mięso jest tłuste, bardzo smaczne, delikatne w smaku, barwy białej, bogate w kwasy omega-3, witaminę A i łatwo przyswajalne białko. Zawarty w halibucie tłuszcz ma właściwości przeciwbólowe. Łagodzi sztywność i ból stawów, który towarzyszy problemom reumatycznym. Wapń, fosfor oraz witamina D (halibut zawiera jej 4,5 μg/100g, dzienna dawka to od 5-8mgc) zawarte w rybim mięsie wspomagają budowę kości i zębów. Uczestniczą w procesie wzrostu i regeneracji komórek i produkcję estrogenów. Halibut obok zawartości miedzi (działa przeciwbakteryjnie), żelaza (wspomaga pracę mózgu) czy witamin z grypy B (odpowiadają za stan i zdrowy wygląd skóry oraz zapobiegają anemii, halibut dostarcza ok. 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B), jak wszystkie ryby morskie zawiera duże ilości jodu. Jego mięso zawiera również bardzo cenny cynk (w 100g halibut zawiera 0,4mg cynku, dzienna dawka to ok. 15mg) i selen (przypada go 55 μg/100g; dzienne zapotrzebowanie to ok. 60-70 μg).

W sklepach halibuta niebieskiego można najczęściej spotkać w następujących postaciach:

Halibut wędzony - zazwyczaj dzwonka halibuta w porcjach o masie kilkuset gramów sprzedawane luzem na wagę lub też pakowane w hermetycznych opakowaniach,

Tusza z halibuta - to wersja tej ryby bez głowy, płetw piersiowych, pasa barkowego, wnętrzności oraz łusek, idealnie nadająca się do bezpośredniej obróbki,

Filet z halibuta bez skóry - to najczęściej i najchętniej kupowana wersja tej ryby. Od razu po przyniesieniu go do domu możesz przygotowywać na jego bazie wspaniałe dania,

Stek lub dzwonka z halibuta - to jedna z najbardziej cenionych przez smakoszy wersji tej ryby - smaczna i bogata w substancje odżywcze.

Orientacyjne wartości odżywcze mięsa halibuta niebieskiego (wędzonego) w przeliczeniu na porcję 100 g:

Wartość

Kalorie: 232 kcal

Białko: 17,3 g

Węglowodany: 0 g

Tłuszcz: 17,1 g

w tym Omega-3: 0,62 g

Omega-6: 0,67 g

Witamina A: 29 μg

Witamina D: 4,5 μg

Cynk: 0,4 mg

Selen: 55 μg

Jod: 53 μg

1 produkt
2017-07-01

Polecamy również

Akceptujemy płatności