Jak przygotować świeże krewetki?

Wysłane przez: Admin Admin In: Root On: środa, grudzień 18, 2013 Komentarz 1 Hit 421

W Polsce najczęściej sprzedawane są krewetki mrożone, poddane już wstępnej obróbce, przy których nie będziemy mieli wiele pracy. Można jednak dostać także krewetki świeże. Równie łatwo je przyrządzić, jednak walory smakowe są nieporównywalnie lepsze!

Krewetki są najbardziej popularnymi owocami morza. O ich sławie stanowi nie tylko wyjątkowy, delikatny smak mięsa, ale także łatwość ich przyrządzenia.
Jak rozpoznać świeżą krewetkę?

Świeżą krewetkę można rozpoznać przede wszystkim po kolorze i zapachu. Różowe krewetki, które kupujemy na wagę w sklepach, są już obgotowane. Świeża krewetka ma szarawy kolor i przyjemny zapach, a raczej prawie wcale nie pachnie. Pamiętać trzeba jednak, że niemrożona krewetka szybko się psuje, więc trzeba ją jak najszybciej przyrządzić.
Jak przygotować świeżą krewetkę do dalszej obróbki?

Świeże krewetki przede wszystkim trzeba umyć. Dobrze jest również usunąć przewód pokarmowy, który biegnie wzdłuż ich ciała. To cieniutka ciemna niteczka, którą po przecięciu pancerza łatwo wydłubać końcówką noża. Po oczyszczeniu oczywiście trzeba krewetki opłukać. Jeśli przepis tego wymaga, można krewetkę obrać z pancerzyka, usuwając również głowę i wąsiki, a pozostawiając jedynie końcówkę ogona. Wielu osobom nie przeszkadza jednak usuwanie niejadalnych części już na talerzu. Można to robić rękoma. Jest to świetna zabawa podczas rozmowy z przyjaciółmi. Nie zapomnij postawić dla gości miseczki z wodą i plasterkami cytryny do obmycia rąk po jedzeniu. Woda obmyje lepiące się ręce, a cytryna usunie morski zapach.
Jak przyrządzać świeże krewetki?

Jest mnóstwo przeróżnych, wspaniałych przepisów na przyrządzanie krewetek. Warto jednak sięgnąć po przepis bazujący na prostych składnikach, który pozwoli cieszyć się wyjątkowym smakiem świeżej krewetki. Najważniejsza zasada to nie przegotować krewetki, bo będzie twarda, gumowata, bez smaku. Jeśli gotujemy, smażymy czy grillujemy krewetki, pamiętajmy, by robić to szybko - tylko do momentu, aż krewetka zmieni kolor na różowy. To nam zagwarantuje, że poznamy prawdziwy smak tych skorupiaków.
Przepis na świeże krewetki

 1 kg świeżych umytych krewetek, oczyszczonych, ale z pancerzykami

około 6 ząbków czosnku
masło, oliwa z oliwek
pęczek pietruszki
sól, świeżo mielony pieprz
cytryna
 ¾ szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina

Przygotowanie:

Siekamy czosnek i podsmażamy przez chwilę na oliwie. Dodajemy krewetki i podsmażamy kolejną chwilkę. Dolewamy wino, odparowujemy alkohol.

Kiedy krewetki zaczną zmieniać kolor na różowy, dodajemy masło, sól, pieprz, posiekana natkę pietruszki oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

Podajemy ze świeżą bagietką. Obok każdego talerzyka stawiamy miseczkę z wodą i plasterkiem cytryny do obmycia rąk.

Komentarz

Utworzono poniedziałek, lipiec 16, 2018 Wysłane przez Sylwia56 Link komentarza
Co jutro robicie na obiad? Ja przyrzadze rumfordzka wedlug starego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci

Zostaw komentarz

*Wymagane pola

Akceptujemy płatności